Anasayfa / Açlık Terapisi nedir?

Açlık Terapisi nedir?

Açlık Terapisi nedir?

Belirli sürelerle aç kalınarak yapılan tedavi şekline Açlık Terapisi denir?

Açlık Terapisinde ne kadar süre aç kalınır?

Bu terapi yönteminin bir çok çeşidi bulunmaktadır:

Bu yöntemde 12 saatten 48 saate kadar değişen sürelerde ya hiş yiyecek yenilmemesi yada az yenilmesi şeklinde uygulama yapılmaktadır. Bu yönteme İngilizce’de ve bilimsel çalışmalarda “Intermittent fasting=IF” adı verilmektedir.

Bazı ekollerde 16 saat, bazılarında 24 saat bazılarında ise 36 veya 48 saat tamamen aç kalınmaktadır. Bazı ekollerde ise bu süreler içinde normal şekilde beslenme yerine azaltılmış kalori alımına izin verilmektedir.

Bazı Açlık Terapilerinde ise gün içinde 8 saat ve daha kısa süreli açlık uygulanmaktadır. Bu yönteme “Time-Restricted Feeding=TRF” adı verilir.

Yukarıda bahsedilen bütün Açlık Terapileri periyodik olarak uygulanmaktadır. Bu nedenle bunlara periyodik Açlık Terapileri (Periodic fasting =PF) de denilmektedir (1).

Bazı Açlık Terapi yöntemlerinde ise 2 günden 50 güne kadar uzayan açlıklar periyodik olmayacak şekilde uygulanmaktadır (2).

Yukarıda da görüldüğü Açlık Terapilerinin bir çok çeşidi bulunmaktadır.

Hangi Açlık Terapisi daha iyidir?

Şu tedavi yöntemi en iyisidir demek çok mümkün değildir.

Her tedavi yönteminin kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.

Bu yöntemleri özellikle belirli hastalığı olan kişilerin kendi kendine denemesi sağlığını tehlikeye sokabilir. Bu nedenle bu konuyu bilen bir doktor gözetiminde veya kontrolünde bu yöntemler uygulanmalıdır.

 

Kaynaklar

1- Mattson MP, Longo VD, Harvie M. Impact of intermittent fasting on health and disease processes. Ageing Res Rev. 2017 Oct;39:46-58

2- Elliott B, Mina M, Ferrier C. Complete and Voluntary Starvation of 50 days. Clin Med Insights Case Rep. 2016 Aug 11;9:67-70.